afbouw avontuur lithium

Bipolair en medicatie: mijn afbouw avontuur

Iets waar ik naar uitkeek, tegenop keek en nu toch echt gaat gebeuren; mijn grote afbouw avontuur met lithium. Ik ga jullie meenemen in dit proces. De gesprekken die ik heb, de dingen die ik merk en de effecten op mijn lichaam en mentale toestand.

Afbouw avontuur: dag 1, GGZ Schagen

Mijn afbouwen begint bij het idee voorleggen aan mijn psychiater en SVP’er. Waarom wil ik afbouwen en waarom is dat verstandig? Nou ik wilde graag afbouwen omdat lithium niet zo goed is voor de nieren en schildklier op lange tijd en laat ik nou net al erfelijk belast zijn met mijn schildklier. Dus zolang die nog werkt, wil ik dat niet provoceren. Daarnaast ben ik nu al ruim een half jaar stabiel en zijn de episodes die ik een jaar geleden had al een heel stuk minder. Ik voel mij goed en merk dat ik de touwtjes in handen heb. Goede rede vind ik zelf.

Mijn behandelaren vonden dat ook goed klinken. Ik zat nu op drie keer 400 mg lithium en daar kon dan om te beginnen wel eentje vanaf. Mijn waarden waren niet heel hoog voor de hoeveelheid die ik slik; 0,67. Voor mensen die dat niks zegt:

  • Minder dan 0.6 – laag therapeutisch
  • 0.6 tot en met 0.8 – normaal therapeutisch
  • 0.8 tot en met 1.0 – hoog therapeutisch

Ik zat dus net aan op het gemiddelde dat ik moest hebben. Voorheen zat ik op 0,77. Als ik nu dus geen last daarvan had, kon dat ene pilletje waarschijnlijk geen kwaad, maar abrupt stoppen kan natuurlijk ook niet.

Afbouw avontuur: dag 2, eerste keer lagere dosis

Wat ik fijn vind aan twee pillen in plaats van drie; om pillen te kunnen slikken (waar ik dus echt slecht in ben) loop ik half hoofdschuddend door het huis als een idioot. Mensen die naar binnen zouden kijken zullen wel heel raar opkijken! Maar goed, dat is dus een voordeel, eentje minder. Ik merkte erna geen verschil, ik had nog steeds de standaard bijwerkingen en merkte niet dat ik één minder zou hebben genomen. Dit komt natuurlijk omdat mijn bloed een bepaalde spiegel heeft, en die is niet spontaan weg.

Ik neem jullie mee

Toch voelde ik me wel beter in de zin dat ik trots ben dat ik kan en mag gaan afbouwen. En daarom neem ik jullie graag mee in dit proces. Volgende week hoop ik een update te geven over mijn afbouw avontuur. Laat ook hieronder even weten: heb jij al eens moeten afbouwen of wil jij gaan afbouwen? En hoe ging dat?

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

28 juni 2019 at 21:12

Hoi Ruby, ik zou graag willen weten van welke bijwerkingen je dan last hebt van de lithium. Die vermeld je er niet bij. Ik hoor het graag. Groet kim

Ruby van der Kuil
29 juni 2019 at 08:43
– In reply to: Kim

Hoi Kim! Ik word er misselijk ervan en door mijn aanleg voor minder werkende schieldklier heb ik daar ook eerder last van door de lithium.

Leave a reply