Bipolair en behandeling, hoeveel contact?

Bipolair en behandeling: hoeveel contact?

Een behandelaar helpt jou om beter te worden als het even niet gaat. Maar het blijft jouw behandelaar, ook als je stabiel bent. Dat is het nadeel van een chronische mentale stoornis. Maar hoeveel contact moet je nu met je behandelaar houden?

Iedereen is uniek

Iedereen heeft onder de streep natuurlijk ergens anders behoefte aan. Wat wel vaak vast staat, is dat als je elke week psycho-educatie (voorlichting) of bijvoorbeeld schematherapie hebt, je contact met je vaste behandelaar op een laag pitje gaat. Want dat zet je vaak al tussen de twee en drie uur in therapie, wat gaat jouw behandelaar nog toevoegen?

Als het echter minder met je gaat is het heel normaal dat je alles blijft opstapelen. Er word dan namelijk gekeken naar medicatie (is de spiegel nog goed of moet er medicatie ondersteuning bij?), je crisisplan/signaleringsplan en naar je dagindeling. Alles om dus naast het verbeteren van je kennis ook nog genoeg ondersteuning krijgt.

Te veel contact bestaat niet

Aan de andere kant van minimaliseren als idee van “het gaat toch goed?” staat natuurlijk het hele vele contact dat sommigen prettig vinden. Is dit slechter of beter? Geen van beide! Want het komt er altijd op neer dat je zelf moet aanvoelen waar jij behoefte aan hebt. Als jij graag alles doorspreekt en iedereen op de hoogte houd in het team, is dat natuurlijk prima! Maar hou er wel rekening mee dat als je elke dag in dat kantoortje zit omdat het niet gaat, je wel moet kijken naar of deze aanpak wel past. Misschien moeten er andere maatregels genomen worden of is deze behandelaar niet de juiste voor jou.

En wil je niet echte contacturen? Telefonische afspraken zijn vaak de oplossing daarvoor. Ze zijn wat korter dan echte fysieke afspraken, hoeft je huis niet uit en zij bellen jou, dus naast stroom kost het jou niets.

Share your thoughts