Bipolair en behandeling: gaat het over?

Bipolair en behandeling: gaat het over?

Laat ik vandaag maar met de deur in huis vallen: het idee dat mensen hebben bij de behandeling van de bipolaire stoornis klopt vaak niet. Het is namelijk chronisch. Soms is het mogelijk om stabiel te worden en een kwalitatief goed leven te krijgen, maar zonder de juiste behandeling en medicatie is dat vaak niet mogelijk. Dus wat nu?

Therapie

Therapie zit in ieder geval in je behandeling. Met onder andere psychotherapie (praattherapie) en psycho-educatie proberen psychiaters je te helpen om stabiel te blijven. Zelf ben ik nu met schematherapie begonnen, wat ik lastig vind als bipolair persoon. Want zijn de heftige reacties op situaties een denkfout of een episode? Toch ben ik altijd optimistisch over mijn therapieën, ook om van te voren niet gelijk onbehandelbaar te worden. Want als je je niet openstelt, heeft behandelen dan eigenlijk wel zin?

Medicatie

Wanneer je behandeld word is de kans groot dat medicatie word besproken. Ook hier hebben mensen toch vaak een verkeerd beeld van. Wat ik veel hoor is dat mijn medicatie mij blijkbaar is opgedrongen. Maar het is toch echt zo dat je zelf eindbeslisser bent en niet de behandelaren. Daarnaast is het zo dat ik er zelf gelijk over begon, omdat ik wist dat medicatie toch wel het meest word toegepast bij bipolaire patiënten.

Zelf slik ik alleen lithium, een stabilisator die ervoor zorgt dat ik niet teveel van de stabiele lijn af wijk (zie bipolaire 2 stoornis voor toelichting). Ik ben onwijs gevoelig voor bijwerkingen en heb dan ook alle bijwerkingen wel gehad, maar dat vond ik het absoluut waard. Zeker gezien ik nu stabieler ben. Maar bij de bipolaire 1 stoornis is het niet ongewoon om antipsychotica en antidepressiva, vaak bovenop de lithium, voorgeschreven te krijgen. Dit natuurlijk vanwege de extreme pieken en dalen.

Onderhouden

Als je medicatie hebt gevonden die bij jou past en je behandelplan voor therapie hebt opgesteld is het tijd om alles te onderhouden. Want omdat het een chronische aandoening is, kun je niet gewoonweg stoppen met medicatie en therapie, alles moet onderhouden worden of in overleg worden afgebouwd. Een voorbeeld van onderhouden is het bloedprikken voor lithium. Om zeker te zijn dat jouw lithiumspiegel niet te hoog of te laag is. Zelf moet ik dat om de drie maanden doen. Deze gegevens worden dan besproken en bekeken of er iets aan het plan moet veranderen.

Stabiel blijven is niet makkelijk, maar een stabiel leven is mogelijk. Daarom zeg ik nu: als je twijfelt over je mentale gezondheid, je slecht voelt of nare gedachtes hebt, zoek hulp. Je hoeft je niet te schamen en het is alles behalve zwak. Want je ziet maar hoeveel inspanning alleen al het begin van behandelen kost. Behandelen is beter dan afwachten.

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

Ineke Wiersema
24 juli 2018 at 20:46

Mooi beschreven!

Leave a reply