Vraag van het leven

Bipolair en de vraag van het leven: denk jij wel eens over de dood?

Om iedereen eerst gerust te stellen: het gaat momenteel prima met mij. Maar dat betekend niet dat ik nooit een moment heb gehad waarop deze vraag van enorme invloed had kunnen zijn. Want hoe vaak denk jij weleens over de dood en hoe vaak stel jij de vraag van het leven aan een ander?

Iedereen heeft weleens een shitperiode

Het is normaal, zelfs voor iemand zonder psychische stoornis en problemen, om een shitdag of zelf periode te hebben. Rouw, baan kwijt… Je kan het zo gek nog niet bedenken of je kan er compleet van over je toeren gaan. 8,3% van de volwassenen heeft ooit aan zelfmoord gedacht en 2,2% van de volwassenen heeft ooit een zelfmoordpoging gedaan. Dat is veel!

Openboek

Ik ga nu iets zeggen wat ik eng vind, zelf al lijkt het zo normaal om erover te kunnen praten. Vele zullen zeggen “ja logisch, wisten we al”, maar zo voelt het toch niet.

Zelf heb ik door mijn bipolaire stoornis regelmatig een zware depressie moeten overleven. In vele van deze situaties zag ik het ook niet meer zitten. De depressies kwamen toch weer terug! Wat maakt het nou uit of ik nu een einde eraan zou maken of de volgende depressie zou afwachten? Ik voelde mij alleen en ongehoord hierin. Maar ik begon er zelf ook niet over.

De vraag van het leven

Pff. Dat was echt even lastig om te moeten typen. Zeker nu het beter gaat. Maar toch vind ik dat het besproken moet worden! 113 heeft daarom de vraag van het leven: denk jij wel eens aan de dood? Dit kan zo onwijs helpen. Want ik wist niet wat ik moest zo donker dat het was en ik wist niet waar ik moest beginnen. Ik wilde het niet eens zeggen! Dan is het fijn als iemand dat zetje kan geven.

Dus; stel jij de vraag van het leven aan jezelf of aan iemand anders? Het kan zo maar eens een leven redden.

Heb je zelf suïcidale gedachten? Ga dan naar www.113.nl en praat met professionals over deze gedachtes. Dat kan door middel van chat en telefonisch contact. Hieronder de cijfers over het goede werk van 113:

10 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Peter Broersen
25 april 2019 at 14:16

Hi Ruby
Wat goed dat je hier aandacht aan besteed.
De documentaire “Veda beslist zelf” heb ook bekeken, vooral de onderlinge gesprekken tussen de jongeren maakte veel indruk op mij.
Als het bij mij soms teveel wordt bel ik de 113 lijn ook doe ik de 113 zelfhulpcursus daarnaast.
Er kan ook niet genoeg aandacht aan worden besteed omdat “ik wil niet zo verder gedachten” steeds meer onder jongeren leeft.

Gelukkig gebeurd dat niet al veel, maar ben blij dat dat bestaat

25 april 2019 at 15:23

Wat knap dat je nu weer zo open durft te zijn. Ik hoop dat je dit gedachtens nooit meer hebt. Ik heb die zelf ook vaak gehad maar sinds ik mijn vriend heb voel ik me stukken beter, heb mezelf ook heel lang niet beschadigd en dat komt door hem vooral. Fijn dat je ook aandacht besteed aan 113. Goed dat je jezelf zo open stelt!

26 april 2019 at 07:39

Knap dat je hier zo open over durft te schrijven. Erg bewonderenswaardig.Ik heb hier zelf geen last van gehad maar ik snap dat het voor mensen die dit wel hebben of hebben gehad het fijn is dat je ergens terecht komt bv. bij 113.

26 april 2019 at 09:49

Heel knap dat je er zo open over kan praten! En zo fijn dat er zulke initiatieven zijn. Ik heb er gelukkig zelf nog nooit nood aan gehad, maar ben blij dat ze bestaan voor anderen die het kunnen gebruiken!

26 april 2019 at 11:19

Mooi dat je nu de kracht hebt om erover te schrijven.

26 april 2019 at 12:15

Een moeilijk onderwerp. Bijna in de taboesfeer. Daarom is het goed dat je hierover durft en wilt schrijven. Het is ingewikkeld en voor velen wellicht ‘ver van hun bed’, maar het is altijd belangrijk om open te staan voor andere mogelijkheden. En dus voor mensen die het weleens (te) moeilijk kunnen hebben en daardoor anders reageren of denken dan je zelf zou doen. Dat gezegd hebbende denk ik dat iedereen er weleens aan heeft gedacht.

26 april 2019 at 17:03

Heel veel respect voor jou dat je hierover kan ,schrijven!

Daphne – verdraaidmooi
26 april 2019 at 18:37

Wat goed dat je hier aandacht aan besteed en er zelf ook wat over durft te zeggen!

Melanie Hoogvliet
30 april 2019 at 10:44

Wat goed dat je hier aandacht aan durft te besteden en er over praat. Juist het praten over dit soort onderwerpen kan levens redden

30 april 2019 at 19:53

Wat knap dat je open blogpost schrijven. Heel veel respect voor jou

Leave a reply