bipolair en doelen stellen

Bipolair en doelen: hoe stel ik doelen?

Voor veel mensen met de bipolaire stoornis kan het onwijs lastig zijn om doelen voor de toekomst te zetten. Waarom? Dat leg ik vandaag uit en geef tips over hoe ik het zelf heb aangepakt.

Doelen voor de toekomst?

Doelen voor de toekomst. Welke toekomst? Veel mensen met de bipolaire stoornis denken niet zo ver vooruit, vinden het eng om doelen te stellen wetende dat er van alles kan gebeuren of geloven niet eens in de toekomst. Door de depressieve episodes komt het helaas veel voor dat mensen geen vertrouwen in de toekomst. Hoe stel je dan eigenlijk doelen?

Het woord “doel” klinkt zo groot voor iemand die juist moeite heeft met het maken van plannen. Het is ook een hele stap! Je gaat over van dromen naar doen. Maar zelfs dromen kan soms lastig zijn… Hierover volgende week meer (hou mijn website dus in de gaten!). Maar een doel hoeft helemaal niet zo groot te zijn. Daarom tip één; hou het realistisch.

Realistisch en niet te groot

Begin eens met dagelijkse, kleinere doelen. Op tijd uit bed, tanden poetsen en gezond eten zijn prima doelen om mee te beginnen! Het klinkt misschien gek voor mensen die dit volledig op de automatische piloot doen, maar het kan best lastig zijn!

Tip twee, die hier bij aansluit, is; beloon jezelf! Wees eens eerlijk: als je een van deze kleine doelen behaald, beloon jij jezelf dan? Even een lekker koekje of een lekker bakje thee? Nee hè? Maar wat nou als je het niet doet? Straf je jezelf dan af? Misschien is het dan slim om eens iets liever te zijn voor jezelf. De snelweg naar falen is geen éénrichtingsweg. Zet jezelf in je achteruit en ga de weg van succes eens op, ook met de kleine dingen.

Nogmaals: niet te streng!

En het is natuurlijk heel makkelijk om te zeggen: ik ga het doen! Ik ga het proberen! Dat betekend niet dat het in één keer goed moet gaan. Het is een doel, het gaat dus niet automatisch en het zal dus niet altijd perfect gaan. Dat is prima! Je kan toch ook niet in een dag een nieuwe taal leren en verwachten dat het allemaal maar foutloos gaat? Wees lief!

Wil je meer tips? Neem lekker contact op! Ik reageer binnen een dag en help jullie allemaal met liefde een stapje te maken in de goede richting. Dat brengt mij bij het volgende: ik ben langzaam maar zeker dichter en dichterbij mijn functie als ervaringsdeskundige aan het kruipen en daar ben ik super blij mee! Deze stap zorgt ervoor dat ik nog meer expertise heb in behandelingen, verschillende vormen van bipolariteit, verschillende medicatie en meer. Ik ben klaar voor de volgende stap en wil jullie ook meer te woord staan vanuit mijn functie als ervaringsdeskundige. Dus hopelijk hoor ik van jullie!

4 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Ineke Wiersema-Kuiper
19 augustus 2019 at 12:57

Hoi Ruby,
Ik heb moeite om de dag zelf te vullen.Er wordt gezocht naar vrijwilligerswerk maar dat lukt nog niet zo. Ik heb helaas weinig hobby’s en kan niet alles doen ivm tremor v d handen. Ik ben wel van plan een cursus Engels te gaan doen. Maar verder? Houdt van lezen en schrijven.
Groetjes
Ineke Wiersema- Kuipet

Ruby van der Kuil
19 augustus 2019 at 13:13
– In reply to: Ineke Wiersema-Kuiper

Klinkt als leuke doelen Ineke! Probeer anders om Engelse boeken te lezen, een mooie combi en top om te oefenen!

Shirley Engelhardt
19 augustus 2019 at 16:02

Ik lees dit en denk dit kan geen toeval zijn. Ik ben net uit me depressie en opname maar had al een paar maanden voor me genomen om te proberen een kappersopleiding te gaan volgen met stageplaats. Om als doel te hebben deels zelf te gaan werken i.p.v. helemaal 100% arbeidsongeschikt. Natuurlijk is t een droom maar ik weet wel dat de opleiding inhoudt en meer praktijkgericht is. Dan wel pas in februari want mijn doel is eerst thuis alles weer op orde en een eigen huis.? i.p.v. begeleid wonen wat ik echt niet wil. Ik woon nu zo lang bij me ex. Wat nog niet meevalt maar wel dank baar voor ben. Misschien is het wel allemaal illussie maar ik durf wel weer te dromen.

Ruby van der Kuil
19 augustus 2019 at 16:12
– In reply to: Shirley Engelhardt

Dat kan echt geen toeval zijn zou je denken! Klinkt als een mooi doel, succes!

Leave a reply