Bipolair en drukte: even bijkomen

Bipolair en drukte: even bijkomen

Een druk schema; veel mensen denken dan aan allerlei verplichtingen. Maar ook een leuk druk schema kan voor een opgebrand gevoel zorgen. Drukte kun je door echt bijna alles wel ervaren. Al je energie is even op en (voor mij in ieder geval) is dat echt een kwestie van even een dag op rust.

Drukte en energie

Drukte is voor bipolaire mensen vaak toch een zwakte puntje. We willen alles gewoon mee doen en mee maken, maar de volgende dag zijn we dan gebroken. Maar wat versta ik dan onder drukte? Ik zie drukte als een activiteit waar je veel inspanning en emotioneel veel mee bezig bent. Zo had ik dit weekend een super leuke dag door naar een festival in Nijmegen te gaan. Even heen rijden, de hele dag feesten en weer terug rijden. Leuk, maar veel te druk voor het mooie. En om je hoofd dan weer even op rust te zetten, moet je dan even een stapje terug doen.

Niet zo makkelijk

Maar een stapje terug klinkt op zo een moment toch makkelijker dan het is. Je wilt natuurlijk nog steeds lekker door kunnen! Even een dagje pauze is vaak niet wat past bij iemand die de drukte en soms stress van de dag ervoor nog in zijn lijf heeft. Ikzelf had de dag erna namelijk nog een hele planning lopen. En die wil je niet zomaar aan de kant zetten. Dat deed ik dus ook niet en het resultaat? Helemaal opgebrand aan het einde van de dag.

Rust v.s leuke dingen doen

Zoals ik al aangaf kunnen leuke dingen zelf voor stress zorgen! Als je de hele dag druk bent en die energie en drukte in je lichaam hebt, kun je dat nog lang meedragen. Even op de bank zitten en een spannend boek lezen kan zelf al druk geven om het einde te ontdekken! Maar dit is dan wel weer druk in hele lichte maten natuurlijk.

Dingen die echt stress kunnen leveren de dagen erna zijn bijvoorbeeld festivals, een dagje pretpark of verjaardagen. Deze activiteiten zorgen ervoor dat je de dag erna nog enthousiast of gestrest door huis vliegt. Dus wil je echt van dat drukke gevoel af? Pak een lekker kopje thee, zet een leuke film op en doe even lekker rustig aan. Niks voor jou? Een rondje wandelen (en niet hardlopen dus!) kan dan ook het antwoord zijn. Even toch die beweging gehad, maar zonder de over energieke uitingen.

Share your thoughts