gezond eten voor stabiliteit

Bipolair en eten: eten voor stabiliteit

Gezond leven, gezond eten, het draagt allemaal bij aan een stabiel leven. Toch is het lastig om het altijd maar perfect te doen. Daarom deel ik vandaag mijn eetschema om mijzelf gezond en fit te houden. Alvast een tip: zelf drink ik alleen maar groene thee en water. Dat scheelt een hoop! En als ik eens aan de frisdrank ga: dan maar zero!

Let op! Dit is mijn eetschema. Ik heb deze keuzes afgewogen na het bespreken met een professionele diëtist. Wil je zelf een eetschema maken? Doe dat dan door een diëtist te informeren of in ieder geval te kijken of deze keuzes aansluiten bij jouw leven en benodigdheden.

Eten in de ochtend

Ik houd zelf zes eetmomenten aan. Zo hoef ik per eetmoment niet zo veel te eten en verdeel ik alles zorgvuldig om mijn hongergevoel te minderen. Ik begin daarom met een ontbijtje dat bestaat uit magere yoghurt of kwark met muesli. Vaak heet muesli alleen een hoop suiker. Stel daarom zelf muesli samen met als variatie wat bessen of fruit.

Als tussendoortje neem ik altijd graag een appeltje. Als variatie neem ik soms een Breaker, een zuivelproduct met extra proteïne. Dit neem ik niet te vaak, omdat het toch veel suiker bevat, maar is lekker om soms mee te variëren dus.

Eten in de middag

Als middageten neem ik vaak een tosti. Een tosti?! Maar dat is toch vet? Nee hoor, als je het maar zonder sauzen eet. Het is gewoon een broodje met kaas (en in mijn geval met kip) maar dan warm. Wel verstandig is dan om bruin brood of volkorenbrood te gebruiken in plaats van wit brood. Maar voor een keertje is wit natuurlijk geen schande.

Als tussendoortje word dan vaak een handje noten aanbevolen of een gezond koekje. Zelf hou ik niet van noten en niet van dat soort koekjes (ik ben een echte zoetekauw) dus houd ik het bij een handje pinda’s. Een handje is niet veel, maar pinda’s bevatten veel olie en vetten. Dus eet niet te veel! (En voor de mensen die nu heel hard na zitten te denken, pinda’s zijn eigenlijk peulvruchten).

Eten in de avond

Belangrijk is dat je zelf kookt. Zo weet je precies hoeveel zout, suiker en andere dingen er in het eten belanden. Zelf kook ik graag pasta. Veel winkels hebben bijvoorbeeld volkoren pasta en dat soort kleine aanpassingen doen niet zo veel met de smaak, maar wel met de gezondheidspuntjes. Een Hollands dagje? Zelf eet ik dan twee (forse) aardappels en twee opscheplepels met groente. Met vlees kun je het beste rund of kip aanhouden en een goede variatie is vis. Varken is wat vetter, maar is natuurlijk niet verboden en ook hier geld: voor een keertje is het echt geen zonde hoor.

Voor mijn pillen uit eet ik nog een broodje of wat muesli. Niet de meest gezonde manier om de dag te sluiten, maar ik heb geen zin om misselijk te worden van mijn pillen.

En zo kom ik op zes eetmomenten. Ik ben wel benieuwd: hoe doen jullie dat? Zijn er vuistregels die jullie aanhouden of vertrouwen jullie ook op een expert? Laat het weten!

12 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

14 maart 2019 at 12:57

Bedankt voor je verhaal. Leuk om te lezen wat je eetpatroon is. Zelf begin ik ook vaak met magere kwark en fruit in de ochtend. Maar het is vaak ook uit ‘verveling’ dat ik naar iets zoek om te eten terwijl ik dan helemaal geen trek hebt. Genoeg water drinken dus. Zit nu aan een kop thee 🙂

14 maart 2019 at 14:05

Klinkt allemaal heel gezond. Ik ben zelf ietsjes ongezonder, zit nu bijvoorbeeld toevallig aan de Chocolonely haha

Ruby van der Kuil
14 maart 2019 at 14:06
– In reply to: Frederique

Haha lekker hoor! Moet soms best kunnen!

Sanne van Paassen
14 maart 2019 at 14:42

Wat een fijne blog! Ik ga zeker aan de slag met deze tips. Ik luister vooral naar mijn gevoel. Eet als ik honger heb.

Nicole Orriëns
14 maart 2019 at 15:11

Op zich goed dat je dit van jezelf weet en waar je op moet letten. Fijn dat je op deze manier een positieve invloed kunt uitoefenen!

14 maart 2019 at 15:59

Mooi om te zien dat je met een eetschema je (mentale) gezondheid op pijl kunt houden.

Skincarebynaomi
14 maart 2019 at 17:42

Goed dat je zo bezig bent met je gezondheid. Het is inderdaad goed om wat meer kleinere dingen verspreid over de dag te eten. Succes!

Maaike | Travelbliss
14 maart 2019 at 21:01

Goed dat je zo bezig bent met je gezondheid en gezond eten.

15 maart 2019 at 09:14

Toevallig ben ik onlangs gestopt met 10% volle Griekse yoghurt bij het ontbijt. Ik eet dan in principe alleen een bak(je) met kiwi, druiven, bessen en walnoten. Dat combineer ik met vers geperst sap (sinaasappel, grapefruit en citroen). Een kop thee erbij. Later een halve banaan en een of twee koffie. Voor de lunch 2 of 3 boterhammen met beleg als kaas, kipfilet, pindakaas. Tussendoor een appel of mandarijntjes. Avondeten (bijna) altijd vers gemaakt. In het weekend halen we op zaterdag nog weleens iets lekkers bij de visboer (bijvoorbeeld een ’taartje’ van spinazie met zalm). Toevallig hebben we gisteren wat bij de toko gehaald (Indonesische gerechtjes, waarbij we dan zelf rijst maken en andere dingetjes). Als ik ’s avonds (lekker ontspanmoment met een Netflix-serie) even op de bank zit en ik krijg trek. Dan kies ik nu eerder voor een handje (zoute) popcorn. Is toch nog altijd iets gezonder dan chips.

15 maart 2019 at 11:47

Ik houd ook 6 eetmomenten aan. Goed dat je zo bezig bent.

Marry Wagenaar
28 maart 2019 at 22:13

Bedankt voor je nettops Ruby. Ik hou erg van zoet. Eet zo 6 negerzoeben op.
Maar ik mijd nu de snoep en koekpaden. Ik wil gewoon afvallen. Maar 42 en soms
44. Mijn medicijnen geven ook de honger buien. Vooral avonds. Ik blijf eten.
Nu neem ik avonds een banaan of kopje havermout met water en honing
Best lekker en heeeeeel voedzaam.

Marry Wagenaar
28 maart 2019 at 22:17

Nettops moet zijn eettips , negerzoeben leuk woord. Maat 42

Leave a reply