negativiteit helpt niet. Bipolair en gevoel

Bipolair en gevoel: Negativiteit helpt niemand

Soms heb je van die momenten… En toch heb je er niets aan als je al die negativiteit uit. Ja, irritatie en slechte dagen maken het niet makkelijk. Maar probeer in ieder geval op je goeie dagen wat positiever in het leven te staan!

Ik ben groot en jij bent klein…

Ja, Calimero kon er ook wat van. De wereld is echt niet zachtaardig naar mensen met een bipolaire stoornis. Als wij in het nieuws komen is dat omdat er weer iets ergs is gebeurd of iemand slachtoffer is van hoe naar wij zijn. Maar maakt negativiteit dat beeld dan niet erger? Zelf was ik ook altijd van het klagen hoor, begrijp mij niet verkeerd, maar ik heb er voor gekozen om dat om te gooien! Ik wil juist mensen verder helpen en laten zien wat ik kan.

Als ik weer eens een stigma in mijn gezicht gegooid krijg, kijk ik liever even weg dan dat ik hun gelijk bewijs. Ik probeer te laten zien wie ik ben en wat ik kan met mijn blog. Deze nare situaties gebruik ik om mensen te laten zien wat er anders moet en om mensen te helpen door steun bijvoorbeeld. En daar haal ik meer energie uit.

Negativiteit = niet het antwoord

Echt waar ik begrijp het echt. Op school was het blijkbaar een wonder dat ik goede cijfers haalde, want ik was bipolair! En dat mensen het vreemd vinden dat ik zo ambitieus ben, want met mijn stoornis kan ik niet zo veel. Zij spuwen een hoop negatieve ellende, waarom zouden wij dan niet klagen? Omdat dat nog weer meer energie kost. Plus, als we constant klagen over hoe fout zij zitten, kost dat ook nog eens een hoop tijd.

Dus wat is wel het antwoord? Probeer gewoon niet in te gaan op die negativiteit, of het zelfs als positief opvatten! “Wauw, heb jij zoveel punten gehaald terwijl jij een stoornis hebt?” “Ja, goed hè?”. Als zij het als een prestatie kunnen zien, kun jij dat ook. Voel je maar trots in plaats van geïrriteerd. Al is het misschien niet als veel lijkt en compleet de plank misslaat bij jou, kun je het nog steeds om draaien naar iets beters. En probeer niet te veel te klagen. Zit iets je echt dwars? Praat erover zonder vingers te wijzen of dus te klagen. Voorbeelden van goede conversatietechnieken zijn:

  • Ik vind het vervelend als
  • Ik zou het fijn vinden als
  • Zou jij misschien …?

Lukt het dan nog steeds niet, dan is het het beste om los te laten. Verdoe inderdaad niet jouw tijd en energie aan iemand anders zijn probleem. Want als het hun niet bevalt dat je bipolair bent, bepaalde karakter eigenschappen hebt of weet ik veel wat, dan is het hun probleem en niet die van jou.

Share your thoughts