Het mooie weer vs bipolariteit

Bipolair en het mooie weer: Ojee… daar gaat ze weer

Jippie! Het mooie weer is er weer en de temperaturen schieten omhoog! Net als mijn humeur. Ik ben dol op dit mooie weer en kan nu eindelijk weer lekker buiten bezig. Maar dat vertrouwd niet iedereen…

Hyp-hyp-hypomaan…

Nee, geen hiep-hiep-hoera. Als ik vrolijk word (en daarmee ook wat drukker), word iedereen vaak gelijk bang voor een hypomaneperiode. Ja, mijn risico is groter, maar dat betekend niet dat het daarom altijd maar zo is. Ik vraag mensen dan ook vaak: maar word jij niet vrolijk van dit mooie weer? Of ga jij niet lekker buiten bezig? Wat bij mij lijkt op een groot verschil en daarmee op een risico, is eigenlijk iets wat heel normaal is.

Voor de mensen die nu denken “leuk hoor, maar wat is hypomaan?”: een hypomaneperiode is een periode waarin een bipolairpatiënt drukker, vaak vrolijker en wat ongecontroleerd raakt. Het is een lichte variant van de hevige manie. Ik ga bijvoorbeeld meer geld uitgeven, sneller praten en heb geen concentratie. Dat maakt ook dat een hypomanie helemaal niet leuk is achteraf. Tijdens de periode merk je het niet zo, want je bent veel te vrolijk, maar achteraf moet je alles weer achter je opruimen.

Ben je niet vlak dan?

Ik hoor dit meer dan ik zou willen. Nee, ik ben niet vlak. Ja, ik slik medicatie voor mijn stoornis en dat beïnvloed mijn stemming, maar ik ben niet vlak. Ik voel gewoon alles nog hoor! En dat is denk ik ook wel het stigma met medicatie: als ik vrolijk ben, schiet ik gelijk in een hypomanie, want vrolijk zijn kan niet met pillen. NEWSFLASH: wel dus. Ik kan gewoon verdrietig zijn om een mislukking, blij zijn met het zien van vlinders en ja, ik ben ook nog steeds gewoon bang voor spinnen.

Dus voor de mensen die dit lezen en twijfelen over medicatie en misvattingen van hun stemming: kijk eens naar anderen. Een stoornis maakt nu niet dat je geen mens meer bent. Met medicatie ben je niet minder een mens dan zonder en jij hebt recht op gevoelens. Dus met dit mooie weer: gewoon lekker naar buiten! (Maar wel oppassen natuurlijk).

Share your thoughts