Bipolair en Medicatie: mijn afbouwavontuur deel 2

Twee pillen gingen goed, dus mijn afbouwavontuur gaat door! Met de effecten van dien natuurlijk. Lees je mee?

Afbouwavontuur: 800 naar 400 mg

Officieel weet ik mijn bloedwaarden nog niet, dat komt volgende maand, maar op 800 mg (twee pillen) zat ik al onder mijn therapeutische waarde. Afbouwen vanaf daar was dus vooral om “afkickverschijnselen” te voorkomen. Nu ben ik niet verslaafd en mijn lichaam nou ook niet echt, maar het is toch gewend aan die regelmaat.

Afgelopen week ben ik op eigen initiatief naar mijn psychiater gegaan en zei dat het zo goed ging en die laatste maand niet hoefde af te wachten om weer iets naar beneden te gaan. Ze keurde alles goed en zo gezegd zo gedaan. Dinsdagavond begon ik met mijn nieuwe dosis: een pil, 400mg van Priadel Lithium. Gister merkte ik toch ineens het verschil. Ik merkte dat ik hoofdpijn had die al twee dagen aan het zeuren was. Ik trek niet meteen conclusies, maar wist dat dit al eerder gebeurt was. Dit was ook wat ik voelde als ik een pil was vergeten en ook merkte bij de stap van drie naar twee pillen. Therapeutische dosis zegt dus niets over het effect op je lichaam. Daarom nogmaals: als je gaat afbouwen, doe dit onder toezicht. Het is niet voor niets een aangerade optie.

Hoe verder?

Volgende maand bloedprikken. Dat eerst. Mijn afbouwavontuur kan niet soepel verlopen zonder dat alles duidelijk is. Als het even meezit zou dit de laatste keer zijn dat ik moet bloedprikken voot lithium. Ik blijf bloedprikken om andere waardes te checken in verband met erfelijke belasting voor een slecht functionerende schildklier. Maar dat is gelukkig niet elke drie maanden.

Alles dat allemaal goed gaat zou ik over drie maanden zo maar eens pillenvrij kunnen zijn!

Disclaimer: niet voor iedereen

Zonder dat dat de bedoeling was had ik een mini rel veroorzaakt op YouTube toen ik onder een video (waarin werd geclaimd dat iedereen die bipolair is medicatie MOET nemen) had gezegd dat ik aan het afbouwen ben en het niet als een verplichting moet worden gezien. Iedereen moet dat zelf inschatten. Al gauw kreeg ik een hoop ellende mijn kant op. Nee, ik weet ook dat het een bevoorrechte situatie is waarin ik zit, zonder medicatie in de toekomst, en dat het voor veel mensen onmogelijk is! Maar dat is ook prima. Doe wat werkt voor jou. Wat andere er van vinden moet ook niet uitmaken. Als het werkt doe je het goed.

Wat ook gereageerd was, waar ik het toch over wil hebben, is dat ik dan een “lichte” veriant zou hebben en dus niet zo zou lijden. Als jij dat je ook afvraagt, lees dan even dit artikel dat ik schreef.

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Ilona Wielinga
2 oktober 2019 at 09:02

Mooi dat je hier aandacht aan besteed. Ik heb zelf inmiddels een aantal medicatiewisselingen achter de rug, en voor mij is het een regelrechte hel. Ik lig dagen doodziek in bed, en voel me zowel lichamelijk als mentaal ronduit beroerd.

Ruby van der Kuil
2 oktober 2019 at 11:28
– In reply to: Ilona Wielinga

Ja het kan heel zwaar zijn. Het is echt afzien van tijd tot tijd.

Leave a reply