openheid op school met bipolariteit

Bipolair en openheid: ook op school

Het engste wat er kan gebeuren, is moeten uitleggen dat jouw bipolariteit tot problemen kan leiden. Maar het is wel belangrijk dat je werk of, zoals bij mij, je school op de hoogte is! Het kan namelijk goed van pas komen als je afwezig moet zijn vanwege therapie of als je niet aan je deadlines komt door lastige periodes!

School, help!

Zelf doe ik een HBO studie. Het eerste jaar moet je een minimum aan punten halen. Maar wat nou als je door episodes, afwezigheid door therapie of zelf door een opname die punten niet gehaald hebt? Dan is het erg belangrijk dat op z’n minst de decaan en studiebegeleiding dat weet! Dan kun je namelijk uitstel krijgen. Dit houd in dat je de punten die je mist in het tweede jaar mag halen.

Dit is slechts een van de vele manieren dat school je kan ondersteunen. Nog een voorbeeld is bijvoorbeeld een toets met een minimale aanwezigheid eis. Als je kan aantonen dat je echt niet aanwezig kan zijn en de school weet van jouw problemen, kunnen ze meedenken en het helpen oplossen.

Maar het is zo eng!

Het is doodeng om mensen te vertellen dat je misschien niet optimaal presteert door een mentale stoornis. Begrijpen ze je wel? Zullen ze niet bot reageren? Dat weet je helaas nooit. Maar je kan het op z’n minst proberen! Als het je zoveel kan helpen, waarom zou je het niet erop wagen? Zeker omdat er zoveel studenten jou voor zijn gegaan met misschien nog gekkere vragen of zelfs dezelfde problemen. Vaak hebben ze dus gewoon begrip voor je!

En geloof mij, ik vind het ook echt niet makkelijk hoor! Ik heb afgelopen vrijdag weer een gesprek gehad met mijn nieuwe mentor om alles duidelijk te maken. Het voelt gewoon zoveel beter als ze weten wat er is, wat je nodig hebt en om wat begrip te krijgen van school. Voor mij is het achteraf altijd een last van mijn schouders.

Share your thoughts