signaleringsplan bij bipolaire stoornis

Bipolair en signaleringsplan: hoe werkt het?

Het signaleringsplan: een belangrijk onderdeel van ieder behandelplan. Maar wat is het, hoe vul je het in en in het specifiek, hoe werkt het voor mensen met een bipolaire stoornis?

Signaleringsplan: anders voor bipolaire stoornis?

Het signaleringsplan in het kort: “In een signaleringsplan staan de eerste signalen van een crisis en de fases daarvoor. Het belangrijkste doel van een crisisplan is dat u zelf een crisis kunt voorkomen. Door het maken van afspraken vooraf, houdt u als cliënt de controle over uw eigen behandeling, ook in crisissituaties.” Aldus de website van de GGZ. Verschilt dat dan voor de bipolaire stoornis zo erg? Zeker! En waar dat aan ligt is simpel; het plan is opgedeeld in drie delen, wanneer het goed gaat, wanneer het slechter gaat en wanneer je in crisis zit. Daarin wordt onderscheid gemaakt in de signalen, wat jij moet doen in die situatie en wat anderen kunnen doen. Maar wanneer je een bipolaire stoornis hebt moet je dus eigenlijk twee plannen, eentje voor jouw depressieve episodes en jouw (hypo)manische episodes. En ook ik moest mijne herschrijven.

Mijn signaleringsplan

Ik kreeg mijn signaleringsplan in een Word documentje toegestuurd. Ik keek ernaar en wist niet echt waar ik moest beginnen. Uiteindelijk begon ik met de signalen. Dingen die je doet, voelt en merkt in een bepaalde fase. Bijvoorbeeld: als ik heel depressief ben huil ik veel en als ik heel erg up ben praat ik heel luid en snel. Dit soort signalen staan er bij mij in.

Daarna door naar stap twee: wat kan ik doen om de symptomen te verminderen en een crisis te voorkomen? Dingen die mij triggeren ontlopen is bijvoorbeeld een hele goeie. Als ik namelijk nog meer triggers op zoek als ik al wankel ben is niet verstandig. Ook staan er dingen in als alcoholgebruik, medicatie, activiteiten om juist en en juist niet te doen en wie wel en niet in mijn buurt moet komen.

De laatste stap is voor de omgeving. Wat kunnen zij doen in geval van ontregeling of zelfs crisis? Wil je juist opgenomen worden, of niet? Wil je dat zij helpen met huishoudelijke taken of juist afstand nemen? Het is belangrijk dat jouw omgeving weet wat je nodig hebt om escalatie en problemen te voorkomen.

Signaleringsplan delen

Daarom is het ook belangrijk om na te gaan wie je signaleringsplan moet kennen. Wie vertrouw jij en wil jij dat er op de hoogte is van jouw signaleringsplan. Want als er dan ontregeling is, kunnen zij jou ook helpen! Want uiteindelijk is het doel niet om alles alleen te kunnen, maar om juist af te stemmen wie en wat je nodig hebt om stabiel te blijven. Hulp vragen en krijgen is geen teken van zwakte, het is juist een kracht. De kracht van inzien wat je nodig hebt en er alles aan doen om voor jezelf te zorgen.

Heb jij al een signaleringsplan? Hoe werkt het voor jou? Deel jouw tips en bevindingen in de comments!

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

28 februari 2020 at 16:47

Ben benieuwd hoe het nu gaat zonder medicatie.

Ruby van der Kuil
29 februari 2020 at 12:02
– In reply to: Bart

Erg goed! Mooi stabiel gebleven, gewicht aan het verliezen en meer emotie terug 🙂

Leave a reply