Bipolair en stabiel: het is een uitdaging

Stabiel zijn. Voor vele is het een ontastbare droom, voor andere is het alleen maar vervelend en voor mij? Voor mij is het een uitdaging.

Stabiel zijn als nieuwe uitdaging

Jaren lang, je leven lang, vecht je om stabiel te kunnen zijn. Dan komt het goed en dan wordt alles beter. Stabiel zijn betekend niet dat je je leven gelijk onder controle hebt. Het betekend ook niet dat je nu het leven begrijpt of alles hebt bereikt wat er te bereiken valt.

Dit is iets wat ik gemerkt heb. Je weet van te voren dat stabiel zijn dat allemaal niet is, maar als je eenmaal stabiel bent, valt het toch tegen.Ik pakte het aan als uitdaging. Mezelf opnieuw ontdekken en nieuwe kansen pakken. Ik ben weer begonnen met werken, studeer en onderhoud mijn stabiliteit door nog twee keer per maand met mijn SPVer af te spreken. Maar iedereen uitdaging heeft zijn keerzijde. Het is natuurlijk een uitdaging om een reden.

Lastiger dan het klinkt

Dat ik van alles oppak betekend niet dat het van een leien dakje gaat. Ik werk niet in de sector waar ik voor studeer of waar ik mijzelf altijd heb gezien. Ik ben, na twee jaar pauze, terug in de horeca. Ervaringsdeskundige ben ik op vrijwillige basis daarnaast wel bij RCO de Hoofdzaak. Dat was dan ook echt een zege. Anderen helpen zit in mijn bloed en deze kans pakte ik dan ook gelijk aan. Horeca heb ik altijd leuk gevonden en heb enorm geluk met de lieve mensen waar ik nu voor werk.

Maar toch kan ik het niet helpen. Ik blijf maar denken aan wat ik had bedacht voor mijzelf als ik eindelijk stabiel zou zijn. Ik zou meer schrijven, geld verdienen aan anderen helpen, eindelijk het zelfvertrouwen hebben om op camera te praten over alles wat ik doe, maar dat is allemaal niet gebeurd.Studeren is niet makkelijker geworden. Je moet veel leren, discipline hebben en knokken voor goede cijfers. Iets wat ik al tijden lastig vind. De laatste keer dat leren mij makkelijk af ging was toen ik van de HAVO naar de TL ging en dat is al dik 5 vijf jaar geleden! Meer zelfs…

Niet helpend

Mijn SPVer noemt dit “niet helpende gedachtes. En zo moet ik dat ook maar zien. Misschien zijn het dromen voor de toekomst, als ik sterker ben geworden door deze uitdagingen. Toch merk ik dat ik het lastig vind om er bij stil te staan. Er is zoveel wat ik nog wil doen en ik voel de tijdsdruk, die ik mij nota bene zelf opleg, in mijn nek hijgen. Stabiel zijn is dus echt niet de “holy grail” van de psyche.

Het is de eerste stap in een mega avontuur. In ieder geval voor mij! Ik probeer stappen te blijven zetten en het helpt mij om te denken dat één rot dag nog geen depressie is en dat tegenslagen bij het leven horen. Ze maken niet dat ik mijn stabiliteit verlies, maar dat ik gewoon een mens ben. Ik heb emoties en daar ben ik dankbaar voor. Zelfs als het af en toe tegen zit.

8 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

20 november 2019 at 19:36

Ik denk dat het veel mensen streven naar stabiliteit in hun leven, maar het is gewoon lastig om de juiste balans te vinden. Het lijkt me vooral voor jou erg lastig, maar zo te horen ben je er wel heel bewust mee bezig.

20 november 2019 at 19:57

Laat je verwachtingen los en neem gewoon iedere keer een (kleine) stap in de richting die je wilt gaan. Doe het in je eigen tempo en blijf dromen. Misschien doe je er langer over. Maar je kunt het ook zien als de weg er naartoe intensiever beleven. Je komt er wel. Op je eigen manier.

Georgina Lifestyle
20 november 2019 at 20:17

Balans vinden is lastig, dit kost tijd. En ik zeg altijd: stapje voor stapje en positief blijven.

20 november 2019 at 20:36

Ik denk dat veel mensen zoeken naar stabiliteit, maar voor jou is dat waarschijnlijk nog intensiever. Ik wens je zo veel mogelijk balans toe!

nicole orriens
21 november 2019 at 06:31

Dat klinkt als een uitstekend uitgangspunt. En die vervelende gedachten, die inderdaad niet helpend zijn, vind ik helaas erg herkenbaar.

23 november 2019 at 13:34

Ik kan mij voorstellen dat je jouw eigen verwachtingen iedere keer moet bijstellen. Maar zijn het ook jouw verwachtingen of die de maatschappij je oplegt of waarvan je dénkt dat de maatschappij die je oplegt? Stapje voor stapje is soms beter dan te snel naar je hoogste doel willen gaan. En soms loopt het anders en lukken bepaalde dingen niet. Misschien lukt dat later wel (of niet, en dat is ook goed). Ik hoop dat je balans vindt in tussen dat wat je wilt bereiken en dat waar je momenteel zit. Ik praat wellicht wat vaag, maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Ik bedoel het namelijk goed.

23 november 2019 at 15:05

Wat is stabiel zijn tegenwoordig? Er wordt zo gestreefd naar een perfect leven, gelukkig, goed inkomen enzo… als het mentaal goed zit, dan ben je stabiel.

28 november 2019 at 08:53

wie en wat is nog stabiel tegenwoordig 😉 als je eenmaal je balans hebt gevonden is het vasthouden

Leave a reply