Bipolair en stress: fysieke pijn

Bipolair en stress: fysieke pijn

Iedereen die te lang onder stress staat kan je dit vertellen: stress doet zeer! Fysieke pijn is helaas iets waar veel stresskippen onder ons last van hebben. Maar hoe zit dat en hoe komen we verder?

Fysieke pijn, lichaam zijn schuld

Stress uit zich meer in het lichaam dan wij vaak denken. Mentaal voelen we de gevolgen, maar de fysieke problemen komen al snel te voorschijn. Maar wat is de link tussen bipolair zijn en stressen? Nou, vooral dat wij meer stressen. Door onze overgevoelige emoties is het voor ons makkelijker om gestrest te raken. Ook zijn wij in een stabiele staat zelfbewuster en dat geeft ons vaak lichte stress. Oftewel: meer/heftigere emoties helpen mee aan meer stress.

Dus nu de intro uitleg is geweest, hoe komt het dat stress pijn doet? Als je strest gaat je bloedruk omhoog, spannen je spieren zich aan en veranderd je spijsvertering. Dit maakt dat bij lange periodes stress je spierpijn krijgt bijvoorbeeld! Vaak als de klachten van stress heviger worden, kan ik ook er in paniek raken (jippie! Meer stress…). Waar komen die klachten vandaan? Waarom zijn ze zo erg? Maar belangrijk is dan om even na te gaan wat de klacht precies is en of dat niet door de stress komt.

Veel voorkomende klachten

Nummer 1 in de lijst van klachten is waarschijnlijk geen verassing: hoofdpijn. De eerste tekenen van fysieke pijn bij stress komen echt eerst in je hoofd voor. De druk op je hoofd door onderanderen de veranderende bloeddruk heeft vaak veel gevolgen en kan uiteindelijk na jaren stress tot serieuze problemen lijden!

Daarna zijn rug- en nekklachten typische stressklachten. Maar schrik niet als je ineens pijn in je borst hebt! Want in het middenrif zitten meer spieren dan je denkt en ook die lijden onder de stress. Dus eigenlijk is het zo dat stress op alle plekken wel terug kan komen, alleen de nek en de rug zijn vaak het eerst erbij.

Een veel voorkomend probleem onder de bipolairen: slaapproblemen. En er zijn veel geweldige pillen voor, maar als je veel stress hebt, hoeft de slaaploosheid verder helemaal nergens aan te liggen!

En nu?

Opletten met wat je eraan doet! Veel mensen nemen tegen de pijn een pijnstiller en voor het slapen een slaappilletje. Maar check altijd of deze wel met jouw medicatie gaan! Zo is bij ibruprofen eigenlijk de vuistregel: niet nemen met andere medicijnen. Het is nu eenmaal een heftig middel.

Voor veel mensen helpt mediteren of simpelweg ontspannen ook tegen stress. Even een boek lezen of een lekkere warme douche. Die douche werkt op lekkere temperaturen ook voor het ontspannen van de spieren! Win-win dus.

Share your thoughts