Bipolair en studie: chaos

Bipolair en studie: chaos

Nu ik van een voltijd studie naar een deeltijd was gegaan, dacht ik dat ik de stress wel aan zou kunnen. Maar het blijkt moeilijker dan gedacht en begrip daarvoor is helaas vaak moeilijk vindbaar. Hoe is het nu echt om te studeren met een bipolaire stoornis?

Studie = stress

Elke studie of cursus levert vroeg of laat stress op. Deadlines, dingen die je niet snapt en misschien wel samenwerkingen die je nooit wilde. Maar voor iemand die al moeite heeft met prikkels is dat een regelrechte ellende. Het opnemen van informatie is ook veel lastiger, dus deadlines en toetsen halen is ook nog eens een uitdaging. En dan nog het hele medicatie probleem: ik heb namelijk vreselijk last van medicatie-katers. Ik kom moeilijk uit bed en start langzaam op. Lekker als je om 9 uur in Amsterdam moet zijn…

Studie en depressie

In een depressieve periode heb je onwijze uitdagingen en obstakels tijdens het studeren. Ik bijvoorbeeld ben gedemotiveerd, ben de hele dag moe, wil geen contact met mijn klasgenoten en kan totaal niet tegen feedback. Zo is het al een gebeurt (echt waar en ik schaam mij er best voor) dat ik huilend naar het toilet ben gerend en daar een half uur heb gezeten, omdat ik een 5,6 had gehaald en de feedback dus niet heel positief was en net voldoende. Misschien kun je je dan indenken dat een studie voor mij een gigantische beer op de weg kan zijn. Daarnaast ben ik mentaal zo afwezig dat ik totaal geen stof opneem. Wens mij maar succes met de komende toetsenweek…

Studie en (hypo)manie

Aan de wat energiekere kant zou je denken dat je als een malle gaat op school! Nou, dat is ook zo. Letterlijk. Je kunt je niet concentreren, want het liefst ren je rondjes bijvoorbeeld. Echt leren doe je niet, want je onthoud het wel, zo slim ben je! Of je studeert juist te veel, waardoor je het ook niet opslaat. En wat mij opviel is dat er weinig kennis en daardoor begrip is voor dit soort situaties. Want als je heel hoog zit en iemand gaat een discussie aan, denken ze er niet over na dat ik bijvoorbeeld niet een stap terug neem en vol in de aanval ga.

Ondersteuning en moet ik wel studeren?

Ondersteuning is vaak lastig. De meeste mensen weten gewoonweg niet wat een bipolaire stoornis is! Het uitleggen aan de decaan kan lastig zijn en als je in de problemen komt is er niet altijd een visie die past bij jouw situatie. Zelf kreeg ik veel begrip, maar als het erop aan komt blijft het een lastig verhaal. Vaak word er getwijfeld over of ik wel had moeten studeren en word ik erop aangekeken als iets niet wil lukken.

Dus moet ik wel studeren? Ja en nee. Ik kan slecht tegen de stress, vroege uren en vele prikkels waardoor ik slechter presteer. Maar ik wil ook een baan, waar ik me wel fijn voel en de prikkels aan kan. Maar zoals elke zaak binnen de bipolaire stoornis, iedereen heeft een mening en iedereen vind er iets van, maar ik moet er mee omgaan.

Share your thoughts