geheugenstress, bipolair en studie

Bipolair en studie: Geheugenstress!

Studeren… Zoals ik al eerder aangaf, het geeft de nodige chaos. Maar dat betekend niet dat studeren niet mogelijk is. En als je nu niks kan onthouden? Is studeren dan wel een realistisch doel?

Geheugenstress

Om het even samen te vatten: bipolaire mensen hebben vaak moeite met concentreren, onthouden, snelheid van werken, flexibel zijn, plannen en problemen oplossen. Oftewel alles wat je nodig hebt bij een studie. Want hoe maak je een toets als je niets kan onthouden? En de tijdslimiet op die toetsen, kun je dat wel aan? Deadlines en planningen zijn dus ook niet echt handig en het af en toe falende probleemoplossen maakt dit niet beter.

Wat veroorzaakt deze klachten of wat maakt nu dat ze erger zijn of worden? Dat kan aan van alles liggen. Het kan zelfs simpelweg aan erfelijke factoren liggen. Maar als we echt kijken naar de bipolaire stoornis zelf, is er een duidelijk verband tussen het aantal episodes die je hebt gehad, of je psychoses hebt gehad, stress en medicijngebruik. Soms lijkt het dus wel alsof je als bipolair persoon er niet aan ontkomt.

Paniek! Wat kan ik doen?

Niet iedereen heeft er last van en de mate waarin mensen er last van hebben kan ook verschillen. Maar mocht je net als ik een vergiethoofd hebben, dan deel ik mijn geheimen wel. Een goeie tip is gewoon weg één ding te gelijk doen. Wanneer je van alles tegelijkertijd doet, kun je het ook niet meer bijhouden en kun je al snel je hoofd er niet meer bij houden. Iets wat ik nooit doe maar wel echt nodig heb: schrijf alles op, neem het op, zorg dat je later de informatie in ieder geval opnieuw kunt terughalen.

Zorg dat je goed slaapt. Dat klinkt stom en logisch, maar toch doen veel mensen dit niet. Zelfs slaap ik bijvoorbeeld heel laat, maar (sinds een tijdje) schop ik mezelf wel weer op tijd uit bed. Maar als je negatieve invloeden op je hoofd laat inwerken, krijg je dus geheugenstress wat weer ervoor zorgt dat het nog erger word!

Dus wil jij studeren en heb jij last van geheugenstress? Neem een stapje terug, haal adem en probeer beetje bij beetje alles af te werken.

Share your thoughts