suïcide/zelfmoord onder bipolairen

Bipolair en suïcide: mega taboe

Wat een lekker begin van het weekend, een lekker heftig onderwerp! Maar niet een onnodig onderwerp. Want rondom suïcide (ofwel zelfmoord) hangt een mega groot taboe. Wat zijn de misvattingen en wat is belangrijk om te weten als je iemand wilt helpen?

Veel aandacht

De laatste tijd is er gelukkig veel aandacht voor suïcide in het algemeen. Afgelopen week was bijvoorbeeld de Depressietest van NPO3 en hadden ze het programma tweestrijd waarin iemand met een doodswens in gesprek gaat met iemand die terminaal ziek is. Maar wat heeft dat nu te maken met bipolair zijn?

Nou, best veel. Afgelopen maandag was het dan ook het onderwerp van de groepstherapie. Want moet je je eens voorstellen: constant depressief zijn, constant bang zijn en steeds maar weer moe worden van de wisselingen. Het is een vermoeiend en zwaar leven als je een bipolaire stoornis niet onder controle krijgt.

Het is zwaar, dus ik wil dood

En dat is dan ook vaak misvatting 1: mensen willen vaak niet dood. Het is de pijn waar ze van af willen. Het liefst zouden ze een oplossing vinden. Daarom is praten ook belangrijk. Geeft mensen moed, steun en liefde. Maar geef ze geen advies. Want weet jij wel echt beter wat zij moeten doen?

Ook een grote misvatting is dat suïcide egoïstisch is. Terwijl deze mensen vaak juist een knoop in hun maag krijgen als ze denken aan alle mensen die ze emotioneel raken. Nogmaals: het is niet echt hun keuze om het zo te doen.

Maar hoe zit dat met mij?

Met mij gaat alles gelukkig goed en nu ik zie dat er steeds meer media aandacht komt voor dit soort problemen voel ik me ook hoopvol voor anderen. Maar er zijn ook wel dagen geweest dat het bij mij anders was en ik wel heel diep in een dal zat. Dan hielp het mij inderdaad om er gewoon over te praten. Nee, je brengt mensen niet op een idee als je het erover hebt, maar je steunt ze wel en dat kan het verschil maken. Dus twijfel niet, praat met mensen. En als je het echt niet meer weet, ga dan naar 113.nl. Zij kunnen je zeker helpen.

Wil je zelf ook de programma’s van NPO terug zien over deze onderwerpen? Kijk dan even >hier< voor de kennistest en >hier< voor tweestrijd.

Share your thoughts