Bipolair en vriendschap: samen sterker!

Bipolair en vriendschap: samen sterker!

In een eerder bericht over vriendschap had ik het als over de relatie tussen twee mensen als een van de twee bipolair is. Maar wat nou als je allebei iets “onder de leden” hebt? Dan sta je samen nog sterker dan alleen!

Sterker in overleven

Sommige dagen zijn nou eenmaal van die dagen dat je alleen maar denkt “vandaag even niet”… En dan is het fijn als er iemand achter je staat! Wanneer je boodschappen moet doen of even juist niets wilt, is het fijn als je dat niet alleen hoeft te doen. Even samen naar het strand of de dagelijkse klusjes door maakt zo een dag een stuk makkelijk. Overleven word ineens een stuk makkelijker en leuker.

Maar ook als je er allebei even doorheen zit is het fijn om niet alleen te zijn. Want dan kun je altijd nog met z’n tweeën heerlijk klagen tot je er vanzelf weer lol in krijgt. Want dat is soms ook net wat je nodig hebt om sterker te worden: relativeren en even alles van je hart af zeuren. En omdat je een soort magisch talent daarvoor hebt in de mindere dagen, zal dat ook zeker geen probleem zijn.

Toch oppassen

Sterker worden is het doel, dus elkaar de put in praten is absoluut niet geadviseerd. Een potje klagen kan van “iedereen is stom” snel veranderen naar “ik ben stom” en dan val je snel in een neerwaartse spiraal. Probeer is je halfuurtje of uurtje klagen met elkaar vooral realistisch of luchtig naar dingen te kijken. Maak grapjes over de situatie, hoe vervelend het ook is. Dat soort ervoor dat je kunt beginnen met relativeren en het vinden van een passende oplossing. Dus in plaats van “waarom is iedereen zo gemeen?” bijvoorbeeld “mensen kunnen het gewoon niet hebben dat wij zo leuk zijn”. Het klinkt misschien stom, maar als je als vrienden met elkaar zit word het gesprek dan spontaan losser en luchtiger. Toch fijn als je van dat vervelende gevoel af wilt.

Iedereen kan dit!

Het is af en toe lastig, dat snap ik. Maar deze kleine stappen zijn gemaakt voor iedereen die de stap durft te nemen. En het hoeft ook niet perse een vriend of vriendin te zijn. Familie, lotgenoten en mensen die je kent via bijvoorbeeld een therapiegroep zijn geweldige sparringspartners voor dit soort luchtige oplossingen. Dat maakt de stap ook wat minder groot om zo een gesprek of suggestie voor een gesprek te maken.

Share your thoughts