Warm en mooi weer met bipolaire stoornis

Bipolair en warm weer: opletten!

Veel mensen denken dat bipolaire mensen hypomanisch worden tijdens periodes met mooi weer. Zelf heb ik daar niet eens tijd voor! Ik moet op zoveel dingen letten… Zeker door mijn lithium gebruik. Maar als je wel risico’s voelt voor een hypomanie en met medicatie, wat dan?

Lithium en warm weer

Als je lithium gebruikt herken je dit misschien. En anders hadden ze je dit echt moeten zeggen. Wanneer je lithium slikt, bestaat er een kans dat je een lithium vergiftiging krijgt. Dit gebeurt als er te weinig vocht in je lichaam is om de medicijnen te verwerken. Tijdens warm weer kan het zijn dat je overmatig vocht verliest door bijvoorbeeld zweten. En als je dan ook niet genoeg drinkt of lekker buiten bezig gaat, kan dat problemen opleveren. Goed opletten dus! Ze raden aan om regelmatig (maar niet te veel) te drinken en zelfs nog extra zout te gebruiken. Het VMDB (vereniging manisch depressieven en betrokkenen) raad dan ook bouillon aan.

Maar wat ook een gevaar is, en eerder genoemd is, is het te veel nemen van drinken. Wanneer je lithium slikt heb je namelijk al snel een droge mond, maar het gevaar is dan dat je te veel gaat drinken en een watervergiftiging kunt krijgen. Dus je moet de grens vinden tussen het een en het ander. Een tip hiervoor: neem een waterflesje met je mee en elke keer als je een droge mond of dorst gevoel krijgt, neem dan maximaal 3 slokken water. Nog een handige tip is het kauwen van (het best suikervrije) kauwgom of een blokje ijs of citroen nemen om langzaam aan vocht binnen te krijgen en de speekselaanmaak te bevorderen.

Hypomanie

In een eerder bericht gaf ik al aan dat mooi weer niet een garantie is voor een hypomanie en het komt lang niet bij iedereen voor. Maar door de felle stralen kunnen mensen wel een gevoel krijgen waardoor ze uiteindelijk richting een hypomanie kunnen gaan. Handige tips hiervoor zijn gewoon weg het gebruiken van een zonnebril en het liefst ook een zonnehoed. Verder niet te lang achter elkaar in de zon en als je een gevoel van onbalans voelt, geef het aan en neem maatregelen!

Share your thoughts