bipolariteit in de vergelijking

Bipolair in de vergelijking: heb ik het erger?

Wanneer je “bipolaire stoornis” hoort, klinkt dat best heftig. Maar wanneer je erachter komt dat er zoveel soorten zijn, maak je je nog meer zorgen. Gaat alles wel goed komen, heb ik niet een ernstige versie of heb ik misschien iets dat erger is dan wat ik bij andere heb gezien? Is wat ik heb in vergelijking met een ander erger? Time-out!

Waarom de vergelijking?

Zelf heb ik hier een snoei hekel aan. Nee, niet omdat ik het niet zo erg heb maar wel de aandacht ervoor wil, maar omdat het een mega impact kan geven op iemand zijn zelfbeeld! Wanneer je tegen iemand met een mentale kwetsbaarheid zegt dat wat hij of zij heeft niet zo erg is als wat jij hebt, geef je ze een minderwaardig gevoel en het idee dat ze er niet meer over mogen praten. Want er is ook eigenlijk niets ergs met hun, toch?

Om voor de niet bipolairen en toch ge├»nteresseerden een beeld te geven van wat ik bedoel: stel je voor, je breekt je been. Je moet naar het ziekenhuis en ze lappen je weer op. Eenmaal op de afdeling lig je naast iemand die niet alleen zijn been heeft gebroken, maar allebei de botten daarin! Dan zou je het toch ook raar vinden als hij gaat zeggen: “heb jij maar 1 bot gebroken? betekend dat dat ik dan een ergere versie heb?” En zo zijn er tientallen voorbeelden voor te bedenken.

Maar waar ligt dat aan?

De verwarring en vergelijking komt door de vele soorten bipolaire stoornis. Versie 1, 2, rapid cycling en alle variaties die daar nog op volgen. Maar het ene is niet erger dan het andere. Iemand kan ook iets erger ervaren, terwijl hij of zij er niet eens last van heeft maar meeleeft. Dus de vergelijking tussen de verschillende soorten ben ik helemaal op tegen.

Om voor eens en altijd een duidelijk beeld te geven van hoe het nu zit en wat welke variant nu inhoud, ga ik komende vrijdag, maandag en volgende week vrijdag posten over de verschillende soorten. Dit blijft op de website staan en zal altijd teruggevonden kunnen worden voor mensen die meer willen weten.

Share your thoughts