Bipolaire 1 stoornis

Bipolaire 1 stoornis: de chaos van de manie

Zelf heb ik geen bipolaire 1 stoornis. Mensen denken dat er niet veel verschil tussen 1 en 2 zit en dat het daarom niet moeilijk uit te leggen is voor mij. Maar ik heb toch maar onderzoek gedaan bij erkende instanties om zeker te weten dat ik niets verkeerds zeg. Om de diagnose Bipolaire 1 stoornis te krijgen, moet je eigenlijk aan een eis voldoen: je hebt minimaal één manische of gemengde episode gehad. En hoe zit dat nu precies?

Misverstanden bipolaire 1 stoornis

Rondom de bipolaire 1 stoornis heerst het idee dat dit het klassieke manisch-depressief is waar mensen vaak aan denken. Maar dat is niet zo. Bij deze vorm van de bipolaire stoornis en een depressie namelijk niet een eis. Zolang je een manische periode hebt gehad, kun je de diagnose bipolaire 1 stoornis al krijgen.

Ook denken mensen dat je simpelweg veel zelfvertrouwen krijgt. Maar zoals ieder mens uniek is, is ook iedere manie (helaas) uniek en word ook uniek behandeld.

Wat is een manische periode dan?

Heftig. Dat is een zekerheid. Meer dan 60% van de bipolaire patiënten heeft wel eens een psychose tijdens een depressie of manie, met wanen of hallucinaties. De manie van de bipolaire 1 stoornis brengt dus het risico voor psychoses mee, waar dat bij de bipolaire 2 stoornis vooral in de depressie voor kan komen. Tijdens een manie kunnen mensen het idee krijgen dat ze de hele wereld aan kunnen, denken belangrijker te zijn dan ieder ander (en bij de heftige manie en psychose zelfs dat ze op een missie van een god zijn) en hebben soms een gigantisch zelfvertrouwen. Maar het beeld dat dit altijd zo is, is een misverstand. Soms kunnen mensen zich juist geïrriteerd, rusteloos en zelf agressief voelen.

Hieronder is een grafiek te zien die ik heb gemaakt om weer te geven hoe de periodes van een bipolaire 1 stoornis eruit zien. Ook hier geldt dat het niet een bepaalde periode is en dat omdat iedereen natuurlijk andere periodes en lengtes ervaart. Het gaat hier alleen om hoe hevig de fases zijn ten opzichte van de “normale” standaard.

bipolaire 1 stoornis

Psychoses en problemen

Veel manische patiënten hebben geen ziektebesef. En als je bedenkt dat je het gevoel hebt dat je de hele wereld aan kunt, is dat ook niet gek. Veel mensen zeggen dan ook dat ze zich nog nooit zo goed voelde of nog nooit zo goed functioneerde als mensen vragen of ze niet te druk of overdreven bezig zijn.

De echte problemen zitten in het feit dat je daardoor niet geremd word. Vaak zijn mensen er te laat bij en kunnen mensen met deze stoornis doorschieten in een psychose. Dat uit zich dan in hallucinaties, het waarnemen van wat voor anderen onbestaand is, zoals bijvoorbeeld het horen van stemmen, die eventueel opdrachten geven, of het zien van dingen die anderen niet waarnemen. Het is dan meestal zo dat je gedwongen moet worden opgenomen en anti-psychotica krijgt om dan alsnog geremd te worden. Die opname gebeurt dan meestal omdat je een gevaar wordt voor jezelf en in ernstige gevallen ook voor anderen.

Share your thoughts