Bipolaire 2 stoornis

Bipolaire 2 stoornis: het dal is diep

In dit bericht ga ik uitleg geven over wat nu een bipolaire 2 stoornis is en hoe de diagnose werkt. Zelf heb ik een Bipolaire 2 stoornis. Dit houd in dat ik meerdere depressieve periodes heb gehad en minimaal een keer hypomanisch ben geweest. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt best mee.

Schommelingen bij bipolaire 2 stoornis

Bij elke bipolaire stoornis zijn er schommelingen in de stemming. Vaak tussen heel hoog (manie of hypomanie) naar heel laag (depressie). Bij een bipolaire 2 stoornis is vaak de depressie aan de leiding. Vaak worden mensen met deze vorm niet goed begrepen, omdat bipolair 1 als heviger word gezien door de manie. Maar dit is al vaker als misvatting genoemd. Mensen met deze vorm hebben namelijk al zeer lange tijd last van depressies, wat ernstige beperkingen in het functioneren met zich meebrengt. Ook is het diagnosticeren lastiger, omdat de hypomanie snel kan worden gezien als “gewone” enthousiasme.

Om een duidelijker beeld te geven van de grenzen tussen “maar iedereen heeft toch wel eens een stemmingswisseling?” en “dit is een echt probleem”. Heb ik hieronder een grafiek gemaakt. De grafiek bevat geen tijdsbeloop, omdat dit per persoon verschilt. Sommige hebben meerdere jaren een depressie en sommigen hebben het een paar maanden. Ook de hypomanie verschilt bij mensen. Zelf heb ik bijvoorbeeld niet vaak een echte hypomanie gehad in mijn leven.

bipolaire 2 stoornis

De harde realiteit

Bij een bipolaire stoornis komen heel vaak zelfmoordgedachten, -plannen en -pogingen voor. De kans dat zij zelfmoord plegen is 15 keer groter dan bij andere mensen. Een kwart van de mensen die een eind aan hun leven maken, heeft een bipolaire stoornis. De theorie die ik zelf daarbij heb, is dat het zo heftig is omdat mensen nu de zekerheid hebben dat hun depressie terug komt. En dat maakt je natuurlijk nog hopelozer dat je je al voelde.

Maar hoe is het?

Hoe het is om een bipolaire 2 stoornis te hebben? Moeizaam. Door de vele depressies zijn suïcidale gedachtes, constante vermoeidheid en het niet kunnen doen van standaard dingen als boodschappen een realiteit. Aan de andere kant ben je heel zelfverzekerd en vrolijk. Het lastige daaraan is, is dat je minder geloofwaardig lijkt als je weer een depressie hebt. Ook heb je dan het idee dat de bankrekening oneindig is, en de realisatie dat dat niet zo is aan het einde van je hypomanie is keihard.

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden in behandeling en medicatie. Zo slik ik zelf lithium, wat het meest voorgeschreven word, en heb ik veel therapie om mij stabiel te houden. Het mooie aan lithium en therapie (in mijn geval) is dat ik niet vlak word, maar mij wel beter voel. Het nadeel? Als ik “te” vrolijk doe, denken mensen aan een hypomanie. Maar onder de streep is een goed leven mogelijk en daar maak ik mij dan ook hard voor.

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

24 juli 2018 at 20:47

Jeetje, kans op zelfmoord 15 x groter.. Goed dat je dit geschreven hebt. Veel sterkte!

Leave a reply