Cyclothyme stoornis: milder maar vervelend

Cyclothyme stoornis: milder, net zo vervelend

In het kort: een cyclothyme stoornis is eigenlijk een bipolaire stoornis, maar dan milder. Toch moeten we niet te licht hierover denken. Het is natuurlijk nog altijd een mentale stoornis die mensen hun leven lang behouden…

Wanneer cyclothyme stoornis?

De stemmingswisselingen van de bipolaire stoornis zijn minstens twee jaar aanwezig en in die periode is iemand nooit langer dan twee maanden klachtenvrij geweest. De klachten zijn het grootste deel van de dag aanwezig en meer dagen wel dan niet. Maar wat een cyclothyme stoornis onderscheid van een bipolaire 1 of 2 stoornis, is dat de depressie niet echt een depressie genoemd kan worden en daarom vaak worden uitgedrukt in “depressieve gevoelens” en de manische kant de mildere hypomanie ervaart, die ook bij bipolair 2 voorkomt.

Milder dus makkelijker?

Nee. De cyclothyme stoornis word gewoon hetzelfde behandeld als de bipolaire 1 en 2 stoornis, hoewel de medicatie waarschijnlijk anders zal zijn. Ook is het sowieso zwaar om met zulke wisselingen te leven. Ga maar na hoe zwaar een dag zou zijn als je constant nare gevoelens hebt. En de week erop misschien wel het tegenovergestelde zonder enige aanleiding! Het blijft vermoeiend en onwijs lastig. Daarom is professionele hulp ook enorm belangrijk.

Share your thoughts