hoe gaat het echt?

Hoe gaat het? (Echt!)

Hoe gaat het echt? Herken je dit: iemand vraagt hoe het gaat en om een of andere magische reden zeg je altijd “ja, goed! Met jou dan?”. Dit zeg je ook als het niet goed gaat. Waarom? Dat is beleefd. Toch? Nou, nee. En vandaag pluis ik uit wat er allemaal verkeerd gaat als je simpelweg antwoord met goed.

Hoe gaat het echt? SLECHT!

Dit hoor je dus echt (bijna) nooit. Niemand wilt die persoon zijn die compleet in diggelen valt als iemand vraagt hoe het gaat. Maar waarom zeg je niet eerlijk hoe het gaat? Je hoeft natuurlijk niet alles op tafel te gooien. Je kan toch ook zeggen dat het even minder gaat? Compleet instorten is geen verplichting en zelfs dat zou moeten kunnen.

Een van de redenen die ik zelf ook heb is: “maar ik wil ze er niet mee opzadelen”. Herkenbaar? De meeste mensen voelen dit. Je wilt niet al die negativiteit op mensen hun schouders gooien en zeker niet dat ze jouw saaie verhaal moeten aanhoren. Maar ooit is er in cognitieve gedragstherapie verteld dat je geen gedachte kan lezen. Ik heb het getest, maar kan inderdaad geen gedachten lezen.

En nu?

Nou, nu kun je dus niet bepalen of zij het vervelend vinden dat je eerlijk bent. Dat is kort door de bocht misschien, maar wel hoe het werkt. Zij vragen zelf of het goed gaat met jou. Toch? Dus waarom zou je moeten liegen? Niet voor hun, want je kunt niet in hun hoofd kijken of ze er echt bezwaar tegen hebben. Waarom dan wel?

Voor jezelf?

Nou, ook niet. Dat is misschien wat je in het begin denkt, maar denk eens goed. Het helpt jou ook niet echt, toch? Nee. Want even praten over hoe je je nu echt voelt kan een hoop pijn verlichten. Zou zonde zijn als je de kans dus niet zou pakken. Want misschien willen ze jou wel helpen. Je kunt dus niet zeker weten waarom ze het vragen en welk antwoord ze verwachten. Zelf vraag ik het juist als ik denk dat iemand zich iets minder voelt.

Ook voor mij weer lastig

Mijn blogs beginnen een patroon te krijgen waarin ik zeg wat er is, hoe je het oplost en hoe ik zelf ook me moeilijk aan deze tips hou. En toch is het juist wat zo menselijk is aan dit blog. Ik ga niemand vertellen hoe je iets perfect moet doen, want iedereen heeft een proces. Mijne? Gaat goed! Want ondanks dat ik soms nog domweg “goed” zeg, verbeter ik mij daarna als dat niet echt zo is. Het is een begin en een begin is het halve werk (hoop ik).

Share your thoughts