druk door "je bent zo bipolair"

Je doet zo bipolair…

Ook dit hoor ik wel eens. Helaas… “Je doet zo bipolair” of “sinds je het weet ben je zo bipolair geworden…”. Blijkbaar komt er een naambordje boven je hoofd met je diagnose als je mensen verteld dat je een bipolaire stoornis hebt. Slaat nergens op! Hoe zit dat en waarom vragen ze dat?

Het idee achter de vraag

Mensen zijn vaak gewend aan dat je bepaalde gedragstrekjes hebt. Of dit nu komt door je stoornis of niet, weten zij niet! Zo word mijn vele energie en oneindige creativiteit vaak niet gezien als episode maar als “hoe ik ben”. Maar van mijzelf ben ik nou eenmaal een stuk rustiger! De angst van veel mensen is dan ook dat ik dan juist depressief zou zijn. Nee hoor. Het gaat prima! Ik ben alleen niet zo druk meer.

Maar je was altijd zo…

Je was altijd druk, je was altijd vrolijk…. Ja, maar maakt dat dat ik qua karakter nu zo extreem anders ben dan? Ik ben nog steeds creatief en energiek, alleen niet in die maten! En nog iets wat veel mensen verwarren: mensen denken dat ik heel veel dingen niet meer kan doen door mijn stoornis. Ook dat ligt anders…

Je moet het zo zien: een mens moet zoveel mogelijk stress en negativiteit ontwijken voor zijn eigen gezondheid. Maar normaal zou je zeggen “ach het moet nou eenmaal”. Maar ik maak die keuzes wat bewuster omdat ik nu eenmaal gevoeliger ervoor ben. Maak ik daardoor “bipolaire” keuzes? Nee! Normale keuzes die goed zijn voor ieder mens! Maar niemand die daar stil bij staat. 

Dus waarom nou?

Er is sowieso niet één gedragstype dat onder “bipolair gedrag” zou moeten vallen. Ieder persoon met de stoornis ervaart andere dingen. Dus laten we de term bipolair vallen als omschrijving voor bepaald gedrag. Alstublieft… Daarnaast veranderen mensen. Met of zonder stoornis. Label onze verandering dan ook niet als een stoornis. We maken vooruitgang door en door dit soort labels voelt het meer als een stap terug. Terwijl als een puber rustiger word is het volwassen worden. Dus, stel eerst even de vraag “waarom nou?” voor je ons een label geeft omdat je zelf iets anders wilt. 

Share your thoughts