leven met een bipolaire vriendin

Leven met… een bipolaire vriendin

In “Leven met… een bipolaire vriendin” kijken we naar de ervaring van een van mijn vriendinnen. Zij en ik kennen elkaar al een een hele tijd en kennen elkaar dus door en door. Had zij een vermoeden? En wat merkt zij van mijn stoornis? Hoe beïnvloed het onze vriendschap en veranderd de diagnose eigenlijk wel iets?

Merkte jij iets aan mij waardoor jij dacht “dit klopt niet”?

Wij hebben sowieso gesprekken gehad die niet onder “normaal” vallen, zoals vrede hebben met de dood als die nu zou komen, over alles wat mis is met de maatschappij en alle ellende die wij meegemaakt hebben voor onszelf. Hiermee wil ik niet zeggen dat de gesprekken niet kloppen maar wel dat ik dacht, goh voor onze leeftijd is het niet normaal om deze gedachtes te hebben.

Veranderde iets van jouw beeld over mij toen ik de diagnose kreeg?

Nee, integendeel! Juist eerder makkelijk omdat ik bepaalde dingen daardoor beter een plekje kon geven. Ook kon ik bepaalde opmerkingen en gedachtes van je beter plaatsen.

Maakt mijn diagnose dat de vriendschap anders is?

Voornamelijk dat je af en toe ruimte nodig hebt en dat ik niet altijd met mijn problemen bij je kan binnen vallen. Ik moet nu eenmaal accepteren als jij een minder periode of dag hebt dat ik niet met al mijn gezeur en problemen bij jou kan komen, maar dat maakt niet uit. Het is belangrijk dat je hierbij je grens aangeeft en ik accepteer dit vervolgens.

Wat zou je het liefst anders zien wat nu beïnvloed wordt door mijn stoornis?

Voor mij maakt het niks uit, voor mij ben je nog steeds dezelfde persoon die altijd was. Voor jou wil ik alleen maar dat je gelukkig bent en je zelf accepteert.

Wat wil je zeggen tegen vrienden van bipolaire patiënten?

Het is niet erg om open en eerlijk te zijn over je “stoornis” (ik zal het nooit zo noemen). Het is voor andere makkelijker te accepteren en de ander kan rekening houden met hoe / wanneer ze vragen/opmerken maken. En iedereen blijft een mens en iedereen heeft wel eens een dag dat hij of zij iets niet kan hebben, ook dat moet gewoon geaccepteerd worden.

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Pauline Heinrich
13 augustus 2018 at 11:51

Hoi Ruby,
Jij noemt jezelf een bipolaire vriendin.
Ik denk dat je vooral veel meer bent dan bipolair. Zou daarom kiezen voor : vriendin met bipolaire aandoening.
Succes met schrijven .

Ruby van der Kuil
13 augustus 2018 at 11:54
– In reply to: Pauline Heinrich

Dat is zeker waar! Maar dit is natuurlijk vanuit het perspectief van iemand zonder een bipolaire stoornis. En de titel is dat lekker kort 😉
Bedankt!

Leave a reply