afbouwavontuur lihtium half jaar later

Mijn afbouwavontuur: een half jaar later

Het is inmiddels al weer een half jaar geleden dat ik volledig afgebouwd heb met mijn medicatie. Mijn lithium werd helemaal afgebouwd, onder begeleiding van mijn SPV-er (Sociaal Psychologisch Verpleegkundige) en nog steeds slik ik geen medicatie voor mijn bipolaire stoornis. Hoe gaat dat? Heb je mijn afbouwavontuur gemist? Lees dan >hier< mijn afbouwavontuur nog even terug!

Een half jaar later, nog steeds goed?

Ja, het gaat nog steeds goed. Ik heb in dat kleine half jaar veel moeten doorstaan, maar toch heb ik mijzelf staande gehouden. Hoe heb ik dat gedaan? Door letterlijk alles in te zetten wat ik ooit ook maar in therapie heb gehoord; contragedrag, genoeg rust pakken, lief zijn voor jezelf… Alle cliché oplossingen die er maar te vinden zijn heb ik toegepast. Het werkte voor mij genoeg om mij niet te veel uit balans te brengen.

Was het makkelijk? Nee, totaal niet! En volledig stabiel ben ik er ook niet onder gebleven om eerlijk te zijn. Maar ja, wat is nou echt instabiel? Iedereen heeft wel eens een slechte dag en een slechte dag vind ik geen instabiliteit of terugval. En dat is ook iets wat ik mijzelf heel veel heb moeten zeggen. Het is oké om een mindere dag te hebben.

Mis ik de lithium?

Nee. Ik heb meer energie en ritme in mijn dagen kunnen werken doordat ik niet meer last heb van de vele bijwerkingen. Want dat was het grootste probleem voor mij. Ik ben dan ook erg blij dat ik daar snel vanaf was. Nog steeds merk ik soms dat ik bepaalde problematiek heb gehouden na de lithium, zoals trillende handen, maar in hele lichte maten. Meer kon ik niet hopen! Oftewel: ik ben blij met de gigantische verbeteringen!

Toch ben ik nog steeds bang nu ik geen ondersteuning meer heb van de lithium. Er is inderdaad veel gebeurd en mijn hele leven heeft overhoop gelegen. Ik ben nog steeds bezig met het weer opbouwen van mijn leven en de hele coronacrisis helpt niet mee. Maar gelukkig heb ik mensen in mijn omgeving waar ik mee kan praten, houd ik mij aan mijn plan dat ik met mijn SPV-er heb opgesteld en blijf ik voor mijzelf zorgen. Ik ben ook net klaar met mijn 2e keer WRAP, iets wat mij veel inzicht heeft gegeven en mij helpt om stabiel te blijven! Wat mij tot slot erg helpt is het standaard gezonde leven: eet gezond, beweeg genoeg en zorg dat je genoeg goede contacten hebt om mee te praten. Het hielp mij echt onwijs!

Positieve verschillen die ik heb gemerkt

Nummer één: ik ben enorm afgevallen! Ik liep al heel lang bij een diëtist, maar het mocht steeds maar niet baten. Sinds ik met de lithium ben gestopt lukt het EINDELIJK om weer af te vallen! Inmiddels ben ik al tien kilo kwijt en voel ik mij ook veel energieker! Ik heb minder een dorst, iets wat ik enorm had door de lithium en ik tril dus een stuk minder. Allemaal top dus! Maar wat ik helemaal fijn vind is dat ik niet meer elke drie maanden bloed moet prikken. Ik ben inmiddels over mijn prikangst heen, maar leuk is het natuurlijk nooit!

Share your thoughts