Rapid Cycling: bipolair in de achtbaan

Rapid Cycling: bipolair in de achtbaan

De episoden van een bipolaire stoornis kunnen jaren uiteen liggen. Maar bij sommigen volgen ze elkaar zo snel op dat er niet of nauwelijks nog sprake is van een herstelperiodes. Dit noemen we dan rapid cycling. Iemand die last heeft van Bipolair Rapid Cycling heeft in ieder geval 4 episodes gehad in 1 jaar tijd.

Rapid Cycling, een groot probleem?

Voor ongeveer 15.000 mensen wel in ieder geval! Waar 2 procent van de bevolking een bipolaire stoornis heeft, heeft dus maar een heel klein deel last van de vorm rapid cycling. En ondanks dat de norm een minimum van 4 episodes is, kan het ook makkelijk meer dan 20 episodes zijn! Elke cyclus kan verschillen van 24 uur tot wel 12 weken.

En voor de mensen die nu denken “oh, maar dan is het wel milder”: het is dezelfde bipolaire stoornis, maar dan veel sneller. Dezelfde manie, dezelfde depressie, alleen korter en snellere wisseling. Dus waar de ene zal zeggen “gelukkig heb ik niet die lange en intense periodes” waar de andere zal zeggen “de wisselingen zijn zo zwaar en onleefbaar”.

Zelf bepalen, iedereen is uniek

Maar die gedachtes kunnen alleen van de mensen met rapid cycling zijn. Zij mogen voor zichzelf bepalen hoe hun ervaring is en hoe zij zich voelen. Ook omdat de criteria zo breed zijn. Uren, dagen, weken, maanden, 4 keer, 10 keer, 20 keer… De combinaties zijn oneindig. Ook kan dit per jaar verschillen en soms zelf in een paar weken tijd verschillen.

3 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

1 augustus 2018 at 16:16

Hoi Ruby, ik heb nu sinds 2013 de diagnose rapidcycling bipolair type 1 Ik heb een keer een psychose gehad en dacht echt dat ik de hele wereld aan kon. Maar dat ging helemaal mis en ik wilde niet meer op deze wereld zijn ik stond op het punt om het te doen toen hoorde ik mijn zus in mijn hoofd zeggen dat ik veel mensen verdriet zou doen als ik dit doe.
Ik ben de volgende dag naar mijn huisarts gegaan en heb nu hulp. Bedankt voor je blog en verhalen.

Ruby van der Kuil
1 augustus 2018 at 18:46
– In reply to: Peter

Wat een fijn en lief bericht! Ook fijn dat er nu dan ondersteuning en hulp is. Dat maakt het net wat beter met doorzetten! Veel succes!

5 oktober 2018 at 13:40

Ik als rapid cycler nu een half jaar goed. Een unicum waar ik heel blij mee ben!
Hoop dat de rapid cycling verdwijnt!

Leave a reply